Powered byInfoNET

Čudesni napitak

SASTOJCI:

2 banane

2 nektarine

2 ili 3 dcl biljnog mlijeka

1 žličica mljevenih lanenih sjemenki

1/2 žličice cimeta

1/2 žličice kurkume

 

 

 

 

PRIPREMA:

U visokoj posudi štapnim mikserom izmiksati banane i nektarine, potom dodati mlijeko, lan, cimet i kurkumu te sve skupa dobro promiješati. Može se odmah piti ili ako volite hladni napitak, možete ga ostaviti malo u hladnjaku.

Ovo je idealan jutarnji obrok obogaćen vitaminima, mineralima i ostalim vrijednim sastojcima iz voća, lana, cimeta i kurkume. Osim ujutro, možete ga popiti i tijekom dana ili večeri, ali idealno bi bilo na prazan želudac i da pričekate bar dva sata do konzumacije idućeg obroka. Po mom mišljenju najukusniji je u kombinaciji banana i nektarina ili breskva ili samo banana, no možete ga kombinirati i s drugim kašastim voćem.

Lan je izuzetno zdrav i ima brojna ljekovita svojstva i stoga predlažem da ovu namirnicu uvrstite u svakodnevnu prehranu. Najbitnije je da nabavite cijele sjemenke lana i čuvate ih na sobnoj temperaturi te da ih meljete prije samog korištenja kako se ne bi izgubili vrijedni sastojci, a ako vam je to komplicirano, možete ih samljeti i držati u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Ako se pitate zašto se lan mora mljeti i konzumirati u tom obliku, razlog tome je što naš organizam može iskoristiti sve vrijedne sastojke iz lana samo ako je mljeven, u suprotnom nema nikakvog učinka. Također, možete koristiti dvije vrste lana, smeđi i žuti (zlatni) lan za koji se govori da je kvalitetniji od smeđeg, ali ja ih koristim u kombinaciji.

Cimet je isto tako vrlo ljekovit, koristim isključivo cejlonski cimet odnosno cimet sa Šri Lanke. Postoje i duge vrste cimeta, ali navodno nisu toliko ljekovite kao cejlonski. Stavljam ga u napitke jer regulira šećer u krvi i zbog toga je idealan za sve one koji se bore s viškom kilograma jer smanjuje napadaje gladi. Također, preporučuje se i dijabetičarima. Naravno, ima i druga brojna ljekovita svojstva.

Moj najdraži začin je kurkuma i od kad sam ju otkrila svakodnevno ju koristim, bilo u napitcima ili u kuhanim jelima. Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova i s punim pravom ju nazivaju čudom prirode. Osim što je ukusna, ima i specifičnu narančastu boju, pa jelima daje i poseban izgled. Jedino je malo nezgodna ako se konzumira samo u kombinaciji s vodom i limunom, taj se napitak pije zbog detoksikacije organizma, jer ostavlja tu prekrasnu boju na jeziku:-).

Sve detaljnije informacije o lanu, cimetu i kurkumi možete pronaći na internetu, vjerujte mi vrijedi izdvojiti malo vremena i informirati se.

Što se tiče biljnog mlijeka u ovom napitku, osobno volim koristiti sojino ili rižino, ali možete koristiti bilo koje biljno mlijeko pa čak i vodu (iako je puno ukusnije s mlijekom) kako napitak ne bi bio pregust i težak za popiti. Ako baš volite gusto, onda izostavite ili smanjite tekućinu i konzumirajte ga žlicom.

Recept pripremila i ustupila Mirjana Dajović.

Foto: Mirjana Dajović

Ostali Recepti