Powered byInfoNET

Domaće mlijeko od badema

SASTOJCI:

1 šalica badema

voda

sol

(opcija) esencija vanilije

 

 

 

 

 

 

PRIPREMA:

Bademe namočite preko noći u puno vode. Vodu od namakanja bacite, a bademe stavite u blender s tri šalice (govorimo o američkim šalicama od 250 ml) svježe vode. Blendajte oko 5 minuta. Dovoljno je i manje, ako imate jedan od onih supermoćnih modernih blendera. U Vitamixu bi vam za 5 minuta mlijeko i prokuhalo! Pred kraj dodajte mali prstohvat soli i, po želji, nekoliko kapi esencije vanilije.

Cijedite mlijeko od badema

Priredite zdjelu, u koju stavite cjedilo, preko kojeg stavite krpu za cijeđenje. Koristi se krpa kakvu inače koriste proizvođači sira, ali i velika gaza iz ljekarne je dovoljno dobro rješenje. Uhvatite sve kuteve krpe, podgnite ih gore i počnite cijediti mlijeko. Možete početi polako uvrtati krpu i pritiskati masu u sredini dok se posve ne iscijedi.
Mlijeko prelijte u čistu bocu i držite u hladnjaku. Potrošite ga tijekom nekoliko dana i ne zaboravite svaki put prije upotrebe protresti. Taložit će se jer ne sadrži aditive.

Brašno od badema

Kruti ostatak koji vam je ostao u spužvi posušite, najbolje raspoređen po papiru za pečenje u pećnici na laganoj temperaturi, u dehidratoru ili na suncu. Spremite ga u suhu staklenku i koristite po želji.

Recept pripremio Marko Ćustić, a ustupio Fresh.hr. Recept je vlasništvo portala Fresh.hr i daljnje kopiranje nije dopušteno.

Foto: Fresh.hr

Ostali Recepti