Powered byInfoNET

Kruh na dva načina

SASTOJCI:

400 g integralnog pšeničnog brašna iz cijelog zrna ili bezglutenska smjesa/brašno

100 g heljdinog brašna

1 suhi kvasac

1 žlica kokosove masti

1 žlica mljevenih lanenih sjemenki

4 dl mlake vode

1 žličica soli

 

 

 

PRIPREMA:

U veću posudu staviti integralno i heljdino brašno, mljevene lanene sjemenke, suhi kvasac i sol (preporuka - prirodna nerafinirana sol) te sve skupa promiješati. Zatim polako dodavati mlaku vodu i ručnim mikserom, s nastavcima za tijesto, lagano miksati. Kad se voda i suhi sastojci povežu dodati žlicu kokosove masti i još malo izmiksati te ostaviti tijesto da se diže dok se volumen ne udvostruči. Idealno bi bilo kada biste imali kalup za kruh i u njemu pekli, no može poslužiti i neka druga posuda za pečenje, jedino kruh neće imati taj lijepi oblik kao kad se ispeče u kalupu. Kalup možete namazati s kokosovom masti, ako ju nemate, možete koristiti bilo koje biljno ulje, također i u tijesto možete staviti neko drugo biljno ulje. Kruh bi trebalo peći 20 minuta na 200°C te još 30 minuta na 180°C.

Osim toga, ovaj recept možete koristiti i za spremanje bezglutenskog kruha, samo pšenično integralno brašno zamijenite s nekim bezglutenskim, a heljdino slobodno ostavite jer ne sadrži gluten. Umjesto jedne žlice kokosove ili neke druge biljne masti stavite dvije žlice jer bezglutensko brašno ne sadrži gluten koji povezuje smjesu, pa će to donekle učiniti ulje. Također, trebalo bi i tijesto u posudi za pečenje premazati uljem. Gluten je poput ljepila, dovoljno je pogledati postupak izrade sejtana, jer se ispiranjem brašna odnosno tijesta dolazi do čistog glutena (gumene mase) odnosno sejtana. Znači kada nema glutena u tijestu treba staviti više masnoće.

Inače, bezglutensko heljdino brašno je izuzetno kvalitetno jer je bogato dijetalnim vlaknima, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bogato je mineralima (fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan) te flavonoidima, posebice rutinom. Osim toga ima izuzetna ljekovita svojstva i itekako je pogodno za vegansku prehranu jer sadrži znatan postotak proteina.

Recept pripremila i ustupila Mirjana Dajović.

Foto: Mirjana Dajović

Ostali Recepti