Powered byInfoNET

Punjena lađica i krumpir s mladim lukom

SASTOJCI:

1 patlidžan

6 mini ili 2 obične manje rajčice

2 mlada luka

1 žlica kokosove masti

2 češnja češnjaka

kurkuma, bosiljak, crvena paprika, sol

2 krumpira

1 žlica maslinovog ulja

 

 

PRIPREMA:

Prvo treba dobro oprati i prepoloviti patlidžan te žlicom izdubiti njegovu unutrašnjost. Za lakše dubljenje mogu se nožićem ocrtati rubovi, otprilike 1 cm od vanjskog ruba. Potom izdubljene polovice prokuhati u vrućoj slanoj vodi, svaku po nekoliko minuta. Treba paziti na to da se uzme dovoljno veliki lonac jer je idealno da su položene vodoravno, no mogu se staviti i okomito, ali ih onda treba pridržavati jer se kuhanjem omekšavaju i presavijaju, pa je u tom slučaju najbolje kuhati jednu po jednu. Na kraju ih je dovoljno ostaviti na tanjuru da se cijede i hlade. Ovaj postupak koristim kako bi se izgubila gorčina iz patlidžana i da se lađice ne bi sasušile prilikom pečenja nego ostale mekane i sočne.

Za punjenje lađica potrebni su vam kokosova mast, dva češnja češnjaka, mladi luk, kurkuma, izdubljeni dio patlidžana, mini rajčice (može i obične) te crvena paprika, bosiljak i sol. Na kokosovoj masti treba kratko popržiti sitno nasjeckani mladi luk, listiće češnjaka i kurkumu, potom dodati sitno narezane kockice patlidžana i mini rajčice te pri kraju bosiljak, crvenu papriku i sol. Ovaj nadjev je dovoljno kratko zagrijati samo da se sastojci povežu. Lađice treba napuniti s nadjevom i staviti u pećnicu na 180°C oko 20-ak minuta. Podloga može biti papir za pečenje ili neko biljno ulje/mast.

Za prilog predlažem krumpir koji se može skuhati i u slanoj vodi koja je ostala od patlidžana. Osim toga, na maslinovom ulju treba popržiti mladi luk i kurkumu te u to umiješati kuhani krumpir ili preliti po krumpiru. Ovo je moja jednostavnija varijanta "restanog" krumpira, naravno može se napraviti i na neki drugi način, ovisno kako tko voli.

Recept pripremila i ustupila Mirjana Dajović.

Foto: Mirjana Dajović

Ostali Recepti