Powered byInfoNET

Aromatično varivo od raštike i smeđe leće

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SASTOJCI:

Stručak raštike, 250 grama smeđe ili zelene leće, dvije mrkve, dva ljuta feferona, jedna paprika, glavica luka, nekoliko češnjeva češnjaka, ulje, kokosovo mlijeko (opcija), limunov sok, sol i papar

PRIPREMA:

Isperite leću i ostavite desetak minuta da se namače u vodi. U međuvremenu zakuhajte lonac s vodom. Ocijedite leću i stavite da se kuha.
Sitno nasjeckajte luk i češnjak pa ih sotirajte na ulju dok ne požute. Zatim dodajte ljute feferone i papriku narezane na tanke trakice. Nastavite sotirati dok paprika i feferon posve ne uvenu i počnu karamelizirati po rubovima.
Dodajte mrkvu nasjeckanu na kockice i listove raštike koje ste prethodno oprali i natrgali na komade veličine post-ita. Sve i dalje sotirajte na ulju, a kad se počne lijepiti za lonac dodajte po malo vruće vode, tek toliko da ne zagori.
Kad je leća gotova, ocijedite je i prebacite u lonac s povrćem. Zalijte sve s nekih litru kipuće vode (ili temeljcem od povrća, ako ga imate) i prokuhajte još nekoliko minuta da se sastojci spoje.
Posolite i popaprite, dodajte četvrt šalice kokosovog mlijeka i ugasite vatru nakon minute (sojino vrhnje je OK, ako nemate kokosovo mlijeko). Ulijte sok jednog limuna, promiješajte i kušajte. Sad je vrijeme da podesite okuse – dodajte još soli ili limuna, ako nedostaje.
Cilj igre je da na kraju imate dovoljno juhe uz sve krute sastojke. Prema kraju ćete možda morati dodati vode kako bi sve ostalo dovoljno tekuće.
Uz kokosovo mlijeko i limun, okusi raštike i leće se zaista razigraju u ovom aromatičnom jelu. Naravno, tu je i ljutina feferona, koja zajedno s kokosom daje blagu asocijaciju na tajlandsku kuhinju.
Poslužite s dobrim kruhom i nemojte se sramiti umakati.

Recept pripremio Marko Ćustić, a ustupio Fresh.hr. Recept je vlasništvo portala Fresh.hr i daljnje kopiranje nije dopušteno.

Foto: Fresh.hr

Ostali Recepti