Powered byInfoNET

Veganski domjenak s gradonačelnikom Samobora!

09.03.2015

Još jedan hrvatski grad priključio se nacionalnoj kampanji Zeleni ponedjeljak

- 9. ožujka 2015.: Prijatelji životinja na veganskom domjenku u Uredu gradonačelnika Samobora

Grad Samobor drugi je grad u Hrvatskoj koji je, nakon Zagreba, pružio pokroviteljstvo i podržao kampanju Zeleni ponedjeljak! Potpisavši Deklaraciju o Zelenom ponedjeljku, gradonačelnik Samobora, gospodin Krešo Beljak, priključio je Grad Samobor kampanji Zeleni ponedjeljak kojom se nastoji potaknuti građane da se barem jedan dan u tjednu hrane jelima od namirnica biljnoga podrijetla.

Best Authentic Sneakers | Nike Air Force 1'07 Essential blanche et or femme - Chaussures Baskets femme - Gov

S ciljem popularizacije zdravije i ukusne veganske hrane, temeljene na sastojcima isključivo biljnoga podrijetla, gradonačelnik Samobora i njegovi uzvanici na Zeleni ponedjeljak 9. ožujka 2015. u 12:30 sati, u Gradskoj vijećnici u Samoboru, imat će prigodu kušati ukusna veganska jela i kolače.

U ponudi jela naći će se grilani i pohani tofu te rolice od sejtana, a od slastica mađarice, čoko-kocke i kremasta slastica s jabukama, sve ukusno predstavljene, te pokazna jela Cordon bleu (pohane rolice od sejtana punjene dimljenim tofuom, suhom rajčicom i mrkvom), Megaprotein (grilani tofu, sejtan i tempeh), panirani tofu, Kayu-sendvič (povrće iz woka s tofuom i sejtanom) te prezentacijske kriške čoko-torte, Seljanke s velom i krostate s jagodama.

Razlozi zbog kojih je Grad Samobor prihvatio ponedjeljak kao dan kada će se građani poticati da barem jednom tjedno konzumiraju samo namirnice biljnoga podrijetla su višestruki. Prehrana namirnicama biljnoga podrijetla ima pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi, zaštitu životinja, očuvanje okoliša i socijalni status pojedinaca i društva.

Biljna prehrana smanjuje razinu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, dijabetesa i pretilosti. S druge strane, zbog proizvodnje namirnica životinjskoga podrijetla u velikim količinama krče se šume, iskorištava obradivo tlo, zagađuju vode i utječe se na efekt staklenika.

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja svijeta. Više informacija o kampanji Zeleni ponedjeljak dostupno je na internetskoj stranici, Facebook-stranici Zeleni ponedjeljak i putem elektroničkog Newslettera preko kojeg svaki tjedan sve više hrvatskih građana dobiva besplatne veganske recepte i druge informacije.

U sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak u Samoboru uslijedit će i druga događanja s ciljem informiranja i uključivanja građana. Zainteresirani građani iz cijele Hrvatske mogu se uključiti u Zeleni ponedjeljak, a sve načine sudjelovanja mogu naći na službenim stranicama kampanje.

Prijatelji životinja zahvaljuju ekološki certificiranom restoranu Bio bistro Zrno koji, u suradnji s najstarijim hrvatskim ekološkim imanjem Zrno, kombinira namirnice najbolje kvalitete, sa svjetskim standardima u pripremi zdravih i ukusnih veganskih jela, kakva su pripremili i prezentirali i za ovu prigodu.

Predstavnici medija moći će fotografirati prezentaciju hrane uz druženje s gradonačelnikom i njegovim uzvanicima te dobiti više informacija iz press-paketa vezanog uz kampanju Zeleni ponedjeljak.

Samobor1

Samobor2

Samobor3

Samobor4

Samobor5

Samobor6

Samobor7

Samobor8

Samobor9

Samobor10

Samobor11

Samobor12

Samobor13

Samobor14

Samobor15

Samobor16