Powered byInfoNET

Foto: Vegan Liftz

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu.

Udruga Prijatelji životinja pridružila je Hrvatsku ovoj globalnoj kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i utjecaja proizvodnje hrane na okoliš kroz poticanje konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu.

Jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite životinja.

Pogledajte recept

Dovoljno je pet razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!

Prema alarmantnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 90% hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, dok Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iznosi da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika, s obzirom na to da meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.

Pogledajte recept

Biljna prehrana smanjuje rizik od oboljenja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila i pretilosti. Unošenje više vlakana i antioksidanta iz voća i povrća pridonosi poboljšanju zdravlja i imuniteta. Biljna prehrana pomaže i smanjenju zagađenja okoliša, globalnog zatopljenja i očuvanju dragocjenih resursa pitke vode.

Uočimo prednosti: Ne samo da je Zeleni ponedjeljak jednostavan za sudjelovanje, već ujedno nudi znatne zdravstvene prednosti! Jedne od vodećih bolesti ubojica bolesti su srca, raka, moždanog udara i dijabetesa. Ne jesti meso samo jedan dan u tjednu odličan je početak borbe protiv tih bolesti.

Pogledajte recept

Grad Zagreb je potpisivanjem Deklaracije o Zelenom ponedjeljku prvi dao potporu ovoj kampanji. Potporu Zelenom ponedjeljku još su dali Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Samobor, a kampanju podržavaju SPAR Hrvatska, restoran Vegehop, restoran Green Point, Zelena akcija, portal Zdrava krava i Slobodna Dalmacija.

Pogledajte recept