Powered byInfoNET

Foto: Vegan Liftz

Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu.

Udruga Prijatelji životinja pridružila je Hrvatsku ovoj globalnoj kampanji koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i utjecaja proizvodnje hrane na okoliš kroz poticanje konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu.

Jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite životinja.

Pogledajte recept

Dovoljno je pet razloga za uvođenje Zelenog ponedjeljka: zdravo je, dobro je za naš planet, pomaže u smanjenju gladi u svijetu, dobro je za životinje i vrlo je ukusno!

Prema alarmantnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 90% hrvatske populacije konzumira manje voća i povrća od preporučene količine, dok Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" iznosi da svaki drugi građanin umre od bolesti srca i krvnih žila. Te se bolesti u velikoj mjeri mogu spriječiti promjenom prehrambenih navika, s obzirom na to da meso povećava razinu kolesterola, kao i rizik od nekih oblika raka, dijabetesa i pretilosti.

Pogledajte recept

Biljna prehrana smanjuje rizik od oboljenja od raka, dijabetesa, bolesti srca i krvnih žila i pretilosti. Unošenje više vlakana i antioksidanta iz voća i povrća pridonosi poboljšanju zdravlja i imuniteta. Biljna prehrana pomaže i smanjenju zagađenja okoliša, globalnog zatopljenja i očuvanju dragocjenih resursa pitke vode.

Uočimo prednosti: Ne samo da je Zeleni ponedjeljak jednostavan za sudjelovanje, već ujedno nudi znatne zdravstvene prednosti! Jedne od vodećih bolesti ubojica bolesti su srca, raka, moždanog udara i dijabetesa. Ne jesti meso samo jedan dan u tjednu odličan je početak borbe protiv tih bolesti.

Pogledajte recept

Grad Zagreb je potpisivanjem Deklaracije o Zelenom ponedjeljku prvi dao potporu ovoj kampanji. Potporu Zelenom ponedjeljku još su dali Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i Grad Samobor, a kampanju podržavaju SPAR Hrvatska, restoran Vegehop, restoran Green Point, Zelena akcija, portal Zdrava krava i Slobodna Dalmacija.

Pogledajte recept

Veganska prehrana je temeljena na biljnoj hrani i isključuje sve namirnice životinjskog podrijetla, čak i mlijeko, sir, jaja i med, koji su dio nekih oblika vegetarijanske prehrane.

Neki smatraju vegansku prehranu ekstremnim, strogim načinom prehrane koji se nalazi na radikalnim marginama vegetarijanstva. No, danas sve veći broj ljudi promatra vegansku prehranu na drugi način, a nutricionisti smatraju da bi dobro osmišljen plan veganske prehrane mogao biti najzdraviji način života za većinu ljudi.

Pogledajte recept

Smanjivanje globalnog zatopljenja: UN procjenjuje da mesna industrija generira gotovo jednu petinu stakleničkih plinova koji ubrzavaju klimatske promjene što je više od ukupne količine koju generira transport pa se može zaključiti da ono što jedemo najviše utječe na na naš okoliš.

Minimiziranje korištenja vode: Potrebe za vodom zbog uzgoja životinja su goleme, daleko iznad onih za povrće ili žitarice. Procjenjuje se da je potrebno više od 15 tisuća litara vode za proizvodnju jednog kilograma mesa za razliku od žitarica i povrća koje zahtjeva samo nekoliko stotina litara vode po kilogramu.

Pogledajte recept