" data-thumb="http://zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slider7.jpg" data-link="" data-target="_self">

Zeleni ponedjeljak za početak sjajnog tjedna

Klikni ovdje za Newsletter

" data-thumb="http://zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide6.jpg" data-link="" data-target="_self">

Svi recepti Zelenog ponedjeljka su bezmesni i veganski...
Ukusni, zdravi, raznoliki, pomoći će vam da se osjećate odlično
iznutra i zadovoljni samim sobom.

Dobar tek!

Klikni ovdje za newsletter

" data-thumb="http://zeleni-ponedjeljak.com/images/images/slider/Slide4.jpg" data-link="" data-target="_self">

Prijavite se za tjedno dobivanje recepata

Klikni ovdje za Newsletter

Zdravlje
Ekologija
Etika

Flamanski institut za zdravlje (The Flemish Institute for Healthy Living) nedavno je predstavio novu prehrambenu piramidu kako bi potaknuo Belgijance da konzumiraju više zdrave hrane. Nova piramida je obrnuta, a vrh, najveći sektor, posvećen je hrani kao što su tofu, žitarice, voće i povrće, čime Institut potiče građane da navedene namirnice najviše konzumiraju. Maslac i odrezak pojavljuju se na dnu piramide, a salama, slanina i ostala prerađena hrana nalaze se u krugu izvan piramide, u crvenoj kategoriji stvorenoj kako bi odvratila građane od potrošnje tih namirnica.

Mark Ruskell, član Škotske zelene stranke, podnio je Škotskom parlamentu službeni prijedlog da priznaju organizaciji Vegan Society zasluge za trud uložen u njihovu sedmodnevnom veganskom izazovu zvanom „Plate Up for the Planet”. Louise Davies, voditeljica kampanja u Vegan Societyju, rekla je da ta kampanja ima za cilj dovesti veganstvo na dnevni red politike, osobito kada je riječ o sprječavanju klimatskih promjena. U prijedlogu se traži od Parlamenta da se složi s time da „globalno, industrija stoke stvara jednako stakleničkih plinova koliko i sve vrste transporta zajedno” te da potvrde da je „prebacivanje na veganstvo jedan od najznačajnijih koraka koji osoba može poduzeti kako bi smanjila svoj doprinos klimatskim promjenama.”

Tvrtka SPAR Hrvatska pridružila se svjetskoj kampanji Meatless Monday snižavanjem cijena svih Veggie proizvoda svakoga ponedjeljka za 10 %. Linija SPAR Veggie obuhvaća niz proizvoda koji svi imaju certifikat Europskog društva vegetarijanaca, a većina je iz ekološkog uzgoja. Meatless Monday je međunarodna kampanja pokrenuta 2003. godine u Sjedinjenim Državama s ciljem ohrabrivanja potrošača da ponedjeljkom ne jedu meso i tako pridonesu poboljšanju svojega zdravlja i zdravlja našega planeta.